Natuurfotograaf Marc De Schuyter

Boek “Focus op onze natuur”

beeld boek Focus op onze natuur1Het boek “Focus op onze natuur” is het resultaat van 12 jaar fotografie voor het tijdschrift van Natuurpunt De Torenvalk.
Alle covers als ook het beeldmateriaal voor diverse artikels zijn erin opgenomen.
Vooral West-Vlaanderen wordt flink in de kijker gezet. Daarnaast zijn er ook knipogen naar enkele streken buiten deze provincie.
Landschappen en details passeren de revue.
Korte teksten met duiding, soms gevat, soms informatief floreren doorheen de strakke lay-out. Het telt net geen 100 bladzijden. Met een aantrekkelijke verkoopprijs van 15 euro zou dit boek ook bij jou niet misstaan op de boekenplank.
Interesse gekregen? Neem gerust contact op.

Lees alvast de gezamenlijke repliek van 3 generaties voorzitters van Natuurpunt De Torenvalk over het boek:

Pretoogjes

Sta ons toe, beste natuurvriend, even terug te duiken in de tijd. Naar het toenmalige Sint-Jozefscollege in Tielt anno 1976… Daar ontdekken een groepje studenten en een leraar dat ze een gezamenlijke, ietwat vreemde passie hebben: vogels kijken. Uit dat vriendengroepje wordt De Torenvalk geboren, een relatief ruige en rebelse vereniging. Met lede ogen aanzien ze hoe het met de natuur en het leefmilieu in onze streek is gesteld. Bomenrijen verdwijnen aan de lopende band, de Poekebeek wisselt iedere dag van kleur, en sluikstorten vind je overal. Maar goed, kniezen helpt niet. Als je echt wil dat er iets verandert, moet je de handen uit de mouwen steken. Het schiet immers niet op als je in je zetel zit te ‘vorten’. Verander de wereld, begin bij jezelf.

Bon, werkdagen en andere activiteiten werden georganiseerd en ja, ook een eerste tijdschrift zag het licht. We spreken over een simpel gevouwen A4’tje. De Torenvalk groeide jaar na jaar. Er kwam een jeugdwerking, een vogelasiel, een secretariaat en nog veel meer. Ook het aantal leden en sympathisanten steeg snel van 100 naar 500 tot vandaag boven de 1400 gezinnen. Al die ‘volgelingen’ moesten op z’n minst over werking en boodschap worden geïnformeerd.
Het gevouwen blaadje werd een publicatie op A4-formaat. Een plakboek met veel tekst. Opgefleurd met pentekeningen, de tikfouten weggemoffeld met rode inktcorrector, de stencilmachine… pure nostalgie. Het oog wil ook wat, werd ons diets gemaakt. Tendensen zijn er om te volgen. Pentekeningen werden foto’s, het ‘boekske’ groeide uit tot een kwartaaltijdschrift van behoorlijke omvang. In zwart-witdruk, om de kostprijs laag te houden. Een meerkleurenuitgave was eind vorige eeuw nog een natte droom.
De nood aan goed fotomateriaal steeg en Marc De Schuyter, lid van onze stuurgroep en in z’n jonge jaren al flink gebeten door de cameramicrobe, kwam steeds nadrukkelijker in beeld. Vanaf 2000 levert hij naast veel andere foto’s steevast het coverbeeld, telkens met een passende toelichting. Knappe landschappen, bijzonder fijne close-ups, sprekende seizoensbeelden: hij heeft het allemaal in de vingers.
“Och ja, de échte schoonte zie je pas in kleur”, was zijn vaste repliek op de lof die we hem af en toe toezwaaiden bij een nieuwe knappe aanlevering. Nooit zagen we zijn pretoogjes meer glimmen dan dik 6 jaar geleden, toen we beslisten om over te stappen naar een fullcolourdruk. Veel woorden waren er toen niet bij. Marc drukt immers zijn zorg en zijn oog voor de natuur uit via zijn foto’s.
Als liefhebber hoort hij thuis bij de Fotografen van Uitzonderlijke Klasse. Getalenteerd met een zeer fijn oog voor het detail mag hij zonder schroom zijn voet plaatsen naast veel professionele collega’s. Als ons tijdschrift – vandaag nota bene nog steeds volledig vrijwilligerswerk – geroemd wordt om zijn kwaliteit, dan draagt onze ‘huisfotograaf’ daar een aanzienlijk deel toe bij.
Met schitterende covers en ander beeldmateriaal vertaalt Marc De Schuyter de finale boodschap die we al die jaren meegeven en waarnaar we blijven streven: hoe mooi de natuur is, was of kan zijn. Ook hier, in onze eigen streek en provincie.
Dit fotoboek is een prachtige verzameling van unieke beelden, die de natuur in onze streek voorstellen zoals ze is. Kwetsbaar, maar vooral oneindig divers en mooi. Met evenveel trots als de fotograaf noemen we deze uitgave een absolute aanrader voor al wie de natuur de hand wil reiken.

Namens de stuurgroep van Natuurpunt De Torenvalk,
Johan Callewaert, Noël Lievrouw en Stijn Vincent

 

 

 

Natuurfotograaf Marc De Schuyter

Brignoleslaan 43

8700 Tielt

051 / 40 73 56

0478 / 87 97 23

info@mds-natuurfotograaf.be