Natuurfotograaf Marc De Schuyter

The taste of success is sweet

Over fotowedstrijden, aanvaardingen en medailles.

Argus 2005-natuur

Winnaar Natuur Argus fotowedstrijd 2005

 

Een goede barometer voor een fotograaf is het deelnemen aan wedstrijden. In clubverband is er altijd wel een of andere vorm van competitie. Doe mee onder het motto, deelnemen is plezierig. Juist van het commentaar van de clubleden kan je bijzonder veel opsteken. Je verneemt zienswijzen die je zelf niet zo kon verzinnen. Het geeft je soms nieuwe inspiratie, een drijfveer broodnodig voor het creëren van nieuwe beelden. Hier komen meestal ook alle disciplines aan bod, ze zullen je ook niet allemaal bevallen, wat bij mij toch het geval was.

Van een geheel ander kaliber is de individuele deelname aan fotowedstrijden. Met fotowedstrijden bedoel ik dan ook deze uitsluitend over natuur en landschapsfotografie. Gaande van plaatselijk, regionaal, nationaal tot internationaal vragen ze allen een gedegen voorbereiding. Ze kunnen een bepaald thema opleggen dat je als fotograaf ligt of helemaal niet ligt. Hierin al een eerste criterium in je deelname of niet. Of je speciaal op stap gaat om je deelnemende beeld(en) te maken of als het al in je archief zit is moeilijk te voorspellen en afhankelijk van talrijke factoren.

Het is best spannend, afwachten op de uitslag. Natuurlijk val je niet altijd in de prijzen, daarvoor is er teveel concurrentie en verscheidenheid aan jury’s, maar het is een goede indicator om van je foto’s te laten zien welke de betere zijn. Soms komt een beeld waarvan je veel verwachtte niet eens aan bod en omgekeerd. Mijn interesse in wedstrijden is de laatste jaren wat weggeëbd, misschien is er onderbewust eerst wat nieuw goed materiaal maken aan de gang? Wie weet komt er ooit weer een nieuwe actieve periode?

Ten slotte over buitenlandse wedstrijden nog graag dit: Je opnames zullen super moeten zijn om te scoren. Onze streken zijn niet direct gezegend met spectaculaire natuur zodat het wedijveren met andere beelden al een ganse opgave wordt. Leg ook alvast een spaarpotje aan want veelvuldig deelnemen aan diverse wedstrijden loopt aardig op.

Aan iedereen die tot hier raakte bespaar ik alvast de opsomming van data van prijsuitreikingen die enkele van mijn beelden ten eer vielen. Graag laat ik de foto’s in dit artikel verspreid dan ook voor zich spreken.

Internationaal  fotofestival Knokke-Heist-2006

Prijs "Centrum voor Beeldexpressie" in Natuurlijk

Internationaal fotofestival Knokke-Heist 2006

 

 

 

Natuurfotograaf Marc De Schuyter

Brignoleslaan 43

8700 Tielt

051 / 40 73 56

0478 / 87 97 23

info@mds-natuurfotograaf.be