Natuurfotograaf Marc De Schuyter

pano insecten

Insecten (macro)

In de beperking toont zich de meester. Dit gezegde van Goethe, uit de literatuur dus, is eveneens  van toepassing op beelden. Vooral bij macro of dichtbij opnames,  komt een foto waarin enkel die details te zien zijn die je als fotograaf wilde tonen, sterk over.
Het fotograferen van kleine details die anders moeilijk zichtbaar zijn voor het gewone oog, schept beelden die een sfeer van bewondering en of geheimzinnigheid bij de toeschouwer kunnen opwekken. Strikt genomen is macrofotografie foto’s die het onderwerp op meer dan ware grootte afbeelden, terwijl close-ups net tot aan ware grootte of kleiner gaan. De twee worden echter zodanig door elkaar gehaald dat een onderscheid niet meer van doen is.
Bij geen enkele andere fotografische discipline is een uiterste concentratie nodig. Zowel onderwerp als achtergrond spelen een belangrijke rol in de weergave van het beeld. Het gefotografeerde dient gestoken scherp afgebeeld te worden tegenover een zo onscherp mogelijke achtergrond. Althans bij die beelden met achtergrond en niet met een beeldvullende materie. Hoe dichter je dit ideaal benadert, hoe sterker je beeld zal overkomen.
Van even groot belang is al de plaatsing van je onderwerp of de compositie. Onnodig te vertellen dat een centrale plaatsing meestal niet werkt.
Een optische wet die stelt dat hoe dichter je iets fotografeert, hoe kleiner de scherptediepte wordt, werkt niet in ons voordeel. Vaak bedraagt die scherptediepte niet veel meer dan millimeters.  Uiterst precies scherpstellen is de boodschap dus.
Bovendien zijn er naast allerlei spelbrekers in het veld, waarvan de wind wel de belangrijkste is, ook beweging in je onderwerp een bron van frustratie bij de opname. Vandaar het succes van insectenbeelden in dauw.
Uiteraard wil je ook de beste lichtomstandigheden passend bij je opname. Vandaar dat een uitgebreide macro-sessie je mentaal behoorlijk kan uitputten, zonder nog van de compromitterende lichamelijke houdingen te spreken waarin je je ook vaak bevindt om de bloem of insect op ooghoogte vast te leggen.
Je snapt het ongetwijfeld al, zonder degelijk statief of een andere vaste steun kom je er niet. Het helpt je bovendien om je compositie zo strak mogelijk vast te leggen. Uit de hand lukt dit nooit, om maar te zwijgen van de lange sluitertijden.
Dit brengt ons terug naar de scherptediepte, die dus bij dergelijke opnames al heel klein is, zodat we noodgedwongen aangewezen zijn op grotere diafragma’s, uitzonderingen om creatieve redenen daar gelaten.
Je hoeft voor zulke beelden heus niet ver te lopen. Het kan al in eigen tuin. Op een plekje van nog geen vierkante meter kan je heerlijke opnames maken.  Onderwerpen zat.
Ook zonder die dure macrolens lukt het wel. Met tussenringen of close-up voorzetlenzen is heel wat mogelijk.
Een greep uit dichtbij opnames van plant en of dier is terug te vinden bij de onderverdeling planten en insecten.